Kuvat, Luonto kuvat

Kaksi kaverusta Leppälän tilalla Porvoon maalaiskunnassa

6.9.2022 | Teksti: Antti Malinen

kaksi kaverusta Leppälän tilalla Porvoon maalaiskunnassa. valmistusaika: 1950-luvun alku Suomi, Porvoon maalaiskunta Kyytinen, Pekka, kuvaaja

Maatiloilla elävät lapset solmivat usein moninaisia suhteita eläinkuntaan, niin lemmikkeihin, kotieläimiin kuin luonnonvaraisiin eläimiin. Valokuvassa nuori poika tekee luontevalla tavalla tuttavuutta perheen hevoseen, 1950-luvun alussa. Varsinkin varttuneemmat lapset kantoivat usein sukupuolen mukaisesti jakautuvaa vastuuta kotieläinten hoidosta, tytöt lehmistä ja pojat hevosista.

Niin lehmien kuin hevosten kanssa työskentelyyn kuului toistuvia rutiineja, mutta sekä lypsäminen että hevosten hoito vaativat kunkin eläimen käytökseen soveltuvien työtapojen ja -otteiden opettelua.

Erityisesti hevosten voidaan nähdä kuuluneen monella tapaa kylän sosiaaliseen verkostoon: hevosten kanssa toimivat pojat oppivat tuntemaan kylän eri hevoset sekä niiden kulkemisen tavasta että luonteen piirteistä – joukkoon mahtui niin vanhenevia laahustajia kuin reippaita, pitkällä ja vetävällä askeleella kulkevia.

Kuvan tiedot