Kriisi kuvat, Kuvat

Evakot härkävaunuissa

7.9.2022 | Teksti: Antti Malinen

Lapsena koetut evakuoinnit näyttäytyvät muistelussa usein hyvin aistivoimaisina. Monet muistelijat muistavat hyvin elävästi matkantekoon liittyvät erilaiset hajut, tunnetilat ja äänet. Monille evakkolapsille tulivat tutuiksi tavara- ja härkävaunut, joita otettiin käyttöön muun junakaluston puuttuessa. Valokuvaaja Ahti Rytkönen on tallentanut tilanteen, jossa pojat ovat juuri kiipeämässä evakkovaunuun.

Vaunuihin nousu ja niistä alas laskeutuminen oli vaikeata ja vaati voimaa ja tasapainoa. Apuna käytettiin usein kapeaa lankkua, joka on nähtävillä taaemman vaunun yhteydessä. Varustelultaan vaunut olivat vaatimattomia. Niihin asennettiin kaminoita ruoanlaittoa ja lämmitystä varten, ja joihinkin rakennettiin makuulavereita. Vaunujen lattialle levitettiin olkia sekä pehmusteeksi että lämmikkeeksi. Mikäli matkanteko jatkui useita päiviä, kävivät olosuhteet vaunuissa usein epämukaviksi. Vähitellen oljet kastuivat, sillä pienet lapset ja vanhukset eivät aina pystyneet odottamaan seuraavaan pysähdykseen saakka.

Asemilla evakoille tarjottiin ruuaksi usein puuroa tai keittoa ja lapset saattoivat saada myös kourallisen rusinoita. Muisteluun liittyykin usein ruokaan liittyviä haju- ja makumuistoja, jotka saattavat liittyä kaminalla keitetyn korvikkeen tuoksuun tai rusinan makeaan makuun.