Kuvat, Työnteko kuvat

Niskanuoren veto kuului aikuisten ja lasten harrastamiin leikkeihin

7.9.2022 | Teksti: Antti Malinen

Hieman epätasainen pari, aikuinen mies ja nuori poika, koettelevat voimiaan niskanuoran vedossa. Todennäköisesti kuvaajaa varten lavastettu tilanne on vuoden 1927 helmikuulta, ja kuvauspaikkana oli Maaningan Käärmelahdessa sijainnut Heikkilän talo.

Niskanuoran vedossa parin tuli asettua konttausasentoon lattialle ja päät vastakkain. Kuten kuvasta näkyy, osallistujien niskaan pujotettiin vyöhihna tai muu sopivan tukeva materiaali. Tavoitteena oli vetää vastustaja jonkin sovitun rajan yli, ja se kumpi ensin tähän pystyi, kruunattiin voittajaksi.

Niskanuoren veto kuului aikuisten ja lasten harrastamiin leikkeihin, jotka pohjautuivat voimainkoetukselle. Maatalous- ja metsätöissä tarvittiin voimaa ja kestävyyttä, ja tämä heijastui myös leikkien sisällöissä. Joulukuun 1911 Suomen Urheilulehdessä listattiin laaja kirjo tuon ajan suomalaisia voimainkoetuksia. Näihin kuuluivat muun muassa Kukon kengittäminen, Tallukkaan heitto, Korkealle potkaiseminen, Sormikoukun veto ja viljasäkkien kantaminen hampaissa. Monissa voimainkoetuksissa tarvittiin paitsi voimaa, myös kivun kestämästä. Voimainkoetuksen pohjautuvat leikit loivat samalla mieheyden mallia, jossa voima ja hyvä fyysinen kunto toivat arvostusta.

Kuvan tiedot – Museovirasto