Tarinat

Lapsuuden historiaa – vakavalla otteella ja välillä kevyemmin

15.11.2020 | Teksti: Antti Malinen

“Höllää pöllö, höllää

Muista hellittää

Muuten elämästä ilo häviää”

 

Pikku Papun Orkesterin laulussa pöllö touhuaa aamusta iltaan, ja varsinkin kertosäe on noussut mieleeni rakentaessani näitä verkkosivuja. Tutkimustyössä kiireen tuntu hiipii väkisinkin arkeen, ja uusien projektien aloittaminen ei sitä helpota.

Tunne jatkuvasta kiireestä antoi kuitenkin, ehkä paradoksaalisesti, lähtösysäyksen tämän sivuston rakentamiselle. Yliopistoissa tutkimustyö kääntyy helposti julkaisukeskeiseksi ja artikkelien aikataulujen määrittelemäksi. Työn imu saattaa edelleen olla kova, mutta suorittaminen ei aina jätä tilaa leikille, uteliaisuudelle ja uusille avauksille.

Lapsuuden historiaa sivuston tarkoituksena on olla tutkimuksellinen hiekkalaatikko, joka toivottavasti houkuttelee luokseen monenlaisia historian harrastajia ja tekijöitä. Lapsuutta ja sen historiaa käsittelevää tallentamista, keruuta ja pohtimista tehdään hyvin monenlaisissa ympäristöissä – esimerkiksi kyläyhdistyksissä tai vaikkapa osana vanhustyötä.

Hiekkalaatikolla lapiot, sangot ja muotit ovat usein vapaassa käytössä, ja hyvänä päivänä yhteinen leikkikin sujuu tuottaen komeita kakkuja ja ihmeteltävää. Samalla tapaa toivon, että sivusto muodostuisi paikaksi, jossa kävijät ja vierailijat jakavat tietoa jutuistaan ja tutkimuksistaan – iloksi ja inspiraatioksi muille.

Erityisesti tämä Tarinat -osio tarjoaa mahdollisuuden tutkimustulosten ja -ideoiden jakamiseen, ja myös lyhyempien juttujen kirjoittamiseen. Kuvina -osiossa menneisyyttä lähestytään myös visuaalisten aineistojen, muun muassa valokuvien, valistusfilmien ja lasten piirustusten, kautta. Esimerkiksi valokuvat avaavat moninaisia ulottuvuuksia menneeseen lapsuuteen: ne toimivat sekä informaation lähteenä, mutta samalla avaavat näkökulmia siihen, miten lapsuutta ja sen tallentamista on arvotettu ja toisaalta tuotettu.

Tervetuloa mukaan!

Kuva: Antti Malinen
Kuva: Antti Malinen